Skip to main content

Eén keer per jaar, meestal in september, stelt de graaf d’Ursel zijn kasteel open voor het publiek. Want jawel, het kasteel is nog steeds in privéhanden: de graaf woont samen met zijn vrouw in de vele kamers, en op gewone dagen kan je het dus niet bezoeken.

Heb niet té hoge verwachtingen, want ook tijdens deze streekproductenmarkt mag je niet binnen in de kamers van het kasteel, maar enkel in de tuinen en binnenpleintjes. Maar da’s zeker de moeite: je zou langs buiten nooit verwachten dat er zo’n miniwereld verstopt zit achter de wallen.

Uiteraard komt er telkens veel volk op af, en zeker als het mooi weer is is het een gezellige drukte; een mix van locals, toeristen en natuurlijk de graaf himself. Op het binnenplein staan verschillende kraampjes met streekproducten, van saucisson tot foie gras tot biologische wijn, die je kan degusteren op het gazon of onder de bomen. Ons favoriete (geheime) plekje is helemaal achteraan. Je moet op een bepaald moment ergens een boog onderdoor, dan een bochtje rechts nemen en zo kom je op een klein privé-terrasje met uitzicht op de Ourthe en Villa Louise. Zon op je kop, wijn in de hand, bordje charcuterie, goed gezelschap: zo kan ik wel al mijn namiddagen doorbrengen.

De streekproductenmarkt (Marché de Terroir) valt meestal in september. Check de agenda om de datum te kennen.

kasteel2