Skip to main content

Oktober staat helemaal in het teken van de jacht. En wie jacht zegt, zegt Sint Hubertus, de patroonheilige van de jacht.

Elk jaar rond oktober is er daarom een Sint-Hubertusviering. Echt waar, ook als je niet katholiek bent is het echt de moeite waard om eens een kijkje te gaan nemen.

Een vast element is de eucharistiedienst in openlucht, aan de Anticlinal in Durbuy-centrum (vlakbij de minigolf, Derrière Clairval). Dat op zich is al speciaal, maar wacht: honderden mensen komen naar de misviering samen met hun dieren, van kleine hondjes tot grote paarden, vogels en katten. Want tijdens de misviering zegent de priester het Sint-Hubertusbrood, om het vervolgens aan de dieren uit te delen om hen te beschermen tegen hondsdolheid. Een gebruik dat al vele honderden jaren standhoudt. Op het einde van de misviering geven de jagers, in mooi kostuum, nog een imposant jachthoornconcert en tot slot eindigt alles in een gezellige receptie waarbij de locals met elkaar wat bijpraten. Aangezien alles in openlucht is, kan je komen en gaan wanneer het je past zonder dat iemand daar aanstoot aan neemt. Je hoeft dus niet de ganse viering te blijven.

En als dit je nog niet overtuigd heeft: de priester legt hier de hostie nog eigenhandig op je tong, een aparte ervaring 🙂

De datum van de Sint-Hubertusviering vind je in de kalender van Durbuy.

WP_20141026_009 WP_20141026_006 WP_20141026_004