Skip to main content

Hotton is een dorpje op enkele kilometers rijden van Durbuy. Het is een stuk groter dan Durbuy, en als je door het centrum met zijn vele restaurants rijdt en een lange, slingerende weg naar boven neemt, kom je op het domein van de Grotten van Hotton.

Eens aangekomen ziet alles er heel gewoon uit. Niets laat vermoeden dat er zich onder je voeten een grottenstelsel met gangen tot 6 kilometer lang bevindt. Maar eens je je ticketje hebt gekocht en je de lange trap (maar liefst 300 treden) mag neerdalen, beland je in een andere, ondergrondse wereld. De Grotten van Hotton zijn kalksteengrotten, gevormd door regenwater dat gedurende vele duizenden, zelfs miljoenen jaren, in de grond sijpelde en zo de kalksteen als het ware verteerde, stap voor stap, beetje bij beetje. Al dat water stroomt ook weer uit de grot en vloeit uiteindelijk naar de Ourthe. Door de jarenlange combinatie van corrosie en erosie zijn er verschillende soorten grotten ontstaan: gaande van een gigantische ondergrondse kloof tot een spelonk van maar liefst 35 meter hoog en 10 meter breed. Niet voor niets worden de grotten van Hotton in het Frans de “grotten van duizend-en-een-nacht” genoemd.

De grotten zijn niet zo bekend als zijn grote broer van de Grotten Van Han, want ze zijn dan ook pas in de jaren vijftig ontdekt. De oorspronkelijke eigenaar had indertijd zelfs de toegang verboden, omdat hij bang was dat het zijn activiteiten in de steengroeve ging verhinderen. Gelukkig zijn die strubbelelingen nu voorbij, want de grotten van Hotton zijn zeker een uitstapje waard.

Meer info in verband met bezoekuren en tarieven vind je op de site van de grotten. Neem daar zeker eerst een kijkje, want je mag de grotten enkel bezoeken met een begeleider op een rondleiding.

 

Grotten van Hotton
Chemin du Spéleo Club 1, 6990 Hotton
Tel: +32 (0)84 46 60 46
www.grottesdehotton.be